Historie 2017-08-16T10:35:24+00:00

Historie

Een terugblik op ’t Melkhuisje

Een roemrijk centre court op een knus tennispark

Zeg tegen een willekeurige sportliefhebber dat je lid bent van ’t Melkhuisje en diegene weet waar je het over hebt. Of herkent op zijn minst de naam. Voor de allerjongste generatie tennisliefhebbers geldt dat niet of minder en dat komt o.a. doordat er al 23 jaar lang geen toptennis te zien was op ’t Melkhuisje in Hilversum.

’t Melkhuisje was 37 jaar lang het belangrijkste, internationale, graveltoernooi in Nederland. Legendes als Rod Laver, Tom Okker, Guillermo Vilas, Thomas Muster, Milovlav Mecir en ‘Mister Melkhuisje’ Balazs Taroczy schreven er tennisgeschiedenis. Met een gerust geweten kun je stellen dat internationaal graveltennis op dit knusse park in grote mate heeft bijgedragen aan de populariteit van de sport in Nederland. In 1957 kreeg het toernooi het predicaat Internationale Tenniskampioenschappen van Nederland. De eerste winnaar was Ladislav Legenstein, die vijftig jaar later eenmalig terugkeerde op het roemrijke center court tijdens een bijzonder demonstratieduel onder de noemer “Melkhuisje Revisited”.

Piet van Eijsden

Onder de bezielende en bijzondere leiding van toernooidirecteur Piet van Eijsden mocht het evenement zich verheugen in een grote mate van populariteit onder spelers en publiek. In de beginjaren werden de spelers nog ondergebracht bij particulieren die hun huis beschikbaar stelden. Na 1968, toen het proftijdperk zijn intrede had gedaan, werden de spelers ondergebracht in hotels, waarvan Jan Tabak in Bussum er één was.

De Dutch Open op ’t Melkhuisje bood plaats aan zo’n 3500 toeschouwers. Het Vipdorp op de banen 4 en 5 puilde op een gegeven moment dermate uit dat besloten werd met dubbeldekkerenten de hoogte in te gaan. Het gezellige park werd uiteindelijk toch te klein voor de steeds professioneler wordende ATP Tour. Het Dutch Open vertrok naar Amstelpark in Amsterdam en later naar De Bokkeduinen in Amersfoort.

Unieke ambiance

Vele tennisliefhebbers hebben het tot op de dag van vandaag jammer gevonden dat het toernooi moest verkassen vooral omdat de unieke sfeer, gezelligheid, ambiance van ’t Melkhuisje nooit werd geëvenaard. Die sfeer hoeft voor de Melkhuisje Masters Hilversum niet te worden gecreëerd; die is er al. Het center court, waar de Tsjech Karel Novacek in 1994 de laatste editie van de Dutch Open in Hilversum naar zich toetrok, wordt omgetoverd in een moderne arena die plaats zal bieden aan 1500 toeschouwers.